6 Temmuz 2009 Pazartesi

ŞAŞIRTAN GELİŞMELER -2-

BTC

NABUKO


Bundan yaklaşık bir yıl önce " Şaşırtan Mutabakatlar " isimli bir yazı bu blog ta yer almıştı . Yazıyı bloga koyduktan sadece bir iki gün sonra Rusya - Gürcistan arasında sıcak çatışmalar başlamış, yazıda anlatılmaya çalışılan kurulmakta olan yeni uluslararası güç dengeleri biraz daha netleşmişti.

Anlaşılan o ki adına "Küresel Elit" mi dersiniz " Gizli Dünya Hükümeti " mi dersiniz , her ne ise yaşadığımız dünyayı o meşhur MATRİX filminde ki bilgisayar programı gibi yöneten gücün, süreç içinde olgunlaştırdığı dengeleri görünür kılmak için yaptığı sıcak gelişmeler genellikle yaz aylarına tesadüf etmektedir.

Zira gecen yaz olduğu gibi bu yaz da yeni sıcak gelişmelerin bizi beklediği izlenimi veren bir dizi gelişme gerçekleşmektedir.

Her zaman aynı olmasada , genellikle büyük gücün geniş katılımlı toplantısı olan BİLDERBERG organizasyonunu takip eden bir kaç aya sığan bu sıcak gelişmeler daha sonra yaşanacak sindirme özümseme ve bir sonraki süreci olgunlaştıracak yumuşak geçişlere yerini bırakıyor gibi bir izlenim vermektedir.

Olgunlaştırma sürecinde yapılan pek çok adımları tek tek saymadan son bir kaç günde olanlara sırayla bakmakla yetinelim.


-1-
Peres Azerbaycan'da

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi.
Peres'i Haydar Aliyev Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Yakup Eyyübov ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.
Yerel televizyon kanalı ANS, Peres'in Azerbaycanda iki gün kalacağını, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Artur Rasizade ile görüşeceğini bildirdi.
İsrail Cumhurbaşkanı, Azerbaycanda bulunduğu süre içinde Azerbaycan-İsrail iş forumuna da katılacak.
Peres, Azerbaycan'daki temaslarının ardından Kazakistan'a gidecek.

Tarih: 28 Haziran 2009 Pazar, 14:51

-2-




Moskova- Rus İtar-Tass ajansı, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile bugün Bakü'ye giden Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ın, SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev ile söz konusu anlaşmayı Medvedev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in hazır bulunduğu törende imzaladığını duyurdu.

Miller geçen hafta sonu Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Medvedev'in ziyareti sırasında Azerbaycan ile Azeri gazının alımıyla ilgili anlaşmayı imzalamayı ümit ettiklerini belirterek, ''Gazprom Azeri gazını 1 Ocak 2010'dan itibaren satın alabilir'' ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın önerisinin Azeri gazını satın almak isteyen rakiplerinden daha avantajlı olduğunu belirten Miller, şu andaki gaz miktarının az olduğunu ancak bu miktarın ileride yükseltilebileceğini kaydetmişti.

29 Haziran 2009


-3-






Yunanistan, 50'den fazla ülkenin katılımıyla başlayacak olan AGİT "Korfu süreci"nin, 21. yüzyılda Avrupa'nın yeni güvenlik çerçevesini şekillendireceğine inanıyor. ABD, mevcut durumun yeterli olduğu gerekçesiyle bu yaklaşıma mesafeli duruş sergiliyor. Ancak ABD yönetiminin Avrupa'yla ilişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan yardımcısı Filip Gordon, "sürecin gündemde tutulan güvenlik konularında yapısal bir diyalog sürecinin açılmasına katkı sağlayacağını" belirtmişti. Toplantılarda Washington'un problemli addettiği meselerde kendi önerilerini dile getirmesi, diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da kendi görüşlerini ifade etmesi bekleniyor.

Atina'nın AGİT çerçevesinde hazırlayıp üye ülkelere dağıttığı "Problemler belgesi"nde, AGİT'in Rusya'nın endişelerini dikkate almaları gereğini dile getiriyor. Belgede NATO ve AB'nin krumsal önemine dikkat çekiliyor. Yunan diplomatik kaynaklara göre, AGİT toplantılarında daha çok Rusya'yı ilgilendiren silahlanmayı kontrol altına almayı içeren "sert güvenlik"le mücadele önlemleri ve insan hakları, demokratikleşme ve çevre gibi konuları içeren "yumuşak güvenlik" meseleleri masaya yatırılacak. Rusların, askeri güvenliğin konuşulmaması halinde sonraki adımlar için gerekli güven temelinin oluşturulamayacağını ileri sürmesi bekleniyor. Ancak buna diğer üyelerin itiraz etmesi bekeleniyor.

-4-


Bakoyanni Bakü'de


Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi.
ANS televizyonunun haberine göre, Bakü'de muhalefet ve iktidar temsilcileriyle görüşme yapan Dora Bakoyanni'nin, yarın da Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan topluluğu rehberi Bayram Seferov'la görüşmesi bekleniyor.Görüşmelerden sonra Bakoyanni, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilecek.Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, Azerbaycan'daki temaslarından sonra Ermenistan'a geçecek.

01.07.2009

-5-


Bakan Davutoğlu Rusya'ya gitti


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Rusya-Azerbaycan yakınlaşmasından" Türkiye'nin rahatsız olmadığını belirterek, Türkiye'nin enerji başta olmak üzere bölgede her alanda işbirliğinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.


Davutoğlu, Moskova ve Bükreş'i kapsayan ziyaretleri için Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin, "Rusya ile Azerbaycan arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşmasına Türkiye'nin nasıl baktığı ve Türkiye'nin Rusya-Azerbaycan yakınlaşmasından rahatsız olup olmadığı" sorusu üzerine, Davutoğlu şunları kaydetti:


"Bir rahatsızlık söz konusu değil. Biz komşu ülkeler arasındaki hiçbir ikili ilişkiyi, Türkiye'yi rahatsız edici bir unsur olarak görmeyiz. Aksine, komşularımız arasında ilişkiler yoğunlaştıkça, bölgesel barışı sağlama dışında, ortak çıkar alanlarının da genişleyeceğini düşünüyoruz."
Türkiye ile Rusya'nın enerji yaklaşımlarının birbirine alternatif olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın enerji konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'da bulunduğunu anımsattı.
Davutoğlu, Türkiye'nin enerji başta olmak üzere her alanda bölgedeki işbirliğinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu kaydederek,

"Bunu da herhangi bir ilişki alternatifi olarak değerlendirmiyoruz. Bizim Azerbaycan'la ilişkilerimiz son derece köklüdür. Bu ilişkiler, herhangi bir başka ülkeyle olan ilişkilere alternatif değildir. Bölgedeki bütün bu gelişmeleri, hem Rusya ile hem Azerbaycan'la ayrıca gerektiğinde ortak olarak da her an konuşmaya, tartışmaya Türkiye hazırdır" diye konuştu.

01 Temmuz 2009

-6-

Rus Patrik Batholomeos’la görüştü


Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya geldi

İSTANBUL - Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde yetkililerce karşılanan ve çanlar çalınan Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e, Özel Fener Rum Lisesi'nden çocuklar çiçek verdi.
Kirill, daha sonra Aya Yorgi Kilisesi'ndeki karşılama ayinine katılarak, ''Şükran Duası''nı yönetti. Kilise çıkışında, cemaatten bazı kişiler Kirill'i alkışlayarak elini öptü.
Daha sonra Bartholomeos ile Kirill bir araya geldiler. Bartholomeos, burada yaptığı karşılama konuşmasında, ''Patrikhaneyi ve ana kiliseyi ziyaretiniz bizim için büyük sevinç ve derin duygular vesilesidir. Sizlerin aramızda bulunmanız kutsal Rus Kilisesi'nin birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajını getirmeniz manasına gelir'' dedi.


04 Temmuz. 2009 Cumartesi

-7-


Hristofyas, Ermenistan'a gidecek


Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın daveti üzerine Ermenistan'a gideceği bildirildi.
Ermenistan'ın Tert gazetesinde yer alan haberde, Hristofyas'ın 6 Temmuz'da başlayacak Erivan ziyaretinin iki gün devam edeceği belirtildi. Rum kesimi liderine Erivan ziyaretinde eşi Elsi Hristofyas'ın da eşlik edecek.
Hristofyas, Erivan temasları çerçevesinde Ermeni lider Sarkisyan ve Başbakan Tigran ile görüşmelerde bulunacak.

-8-

06/07/2009 13:27

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kremlin'de bir araya geldi.

Liderlerin görüşmesine dışişleri bakanlığı yetkilileri ve devlet başkanı yardımcıları katıldı. Dar dairede başlayan görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere geçilecek.
Genişletilmiş görüşmelere Rusya tarafından Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, başkan yardımcısı İgor Şuvalov, Kremlin ekonomi danışmanı Arkadi Dvorkoviç, Ekonomi Bakanı Elvira Nabuillina ve Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov katılacak.


TSİ ile 17:00'da anlaşmaların parafe edilmesi bekleniyor. Nükleer silahlarda indirim çerçeve anlaşması ve Afganistan'a askeri malzeme sevkiyatı konusunda uzlaşı sağlandığı kaydediliyor. İmza töreninin ardından Medvedev ve Obama ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

İki lider eşleri Svetlena ve Michelle ile birlikte Moskova'nın dışında bulunan devlet rezidansı Mein-Dorf'da akşam yemeğinde bir araya gelecek.

SON OLARAK


Aliyev: "Karabağ için savaşa da hazırız"


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin toprak bütünlüğünün sağlanması için her an askeri güce başvurmaya hazır olduklarını ve böyle bir durumda uluslararası hukuk ve kararların Azerbaycan'ın yanında olacağını söyledi, "Karabağ için savaşa da hazırız" dedi.

Aliyev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin kuruluşunun 91'nci yıldönümünde konuştu.

Aliyev, "Azerbaycan savaş halinde yaşamaya devam ediyor. Bunun için ordumuzu mükemmel savaş yeteneğinde tutmak devletin ilk vazifesidir" ifadesini kullandı.

Aliyev, savaşın sadece ilk perdesinin geride bırakıldığını, her an sıcak gelişmelere hazır olduklarını kaydetti.

Yunanistan'da yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ermeni Dışişleri Bakanı Edward Nalbatyan ile görüşebileceği belirtiliyor.

Nalbantyan'ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açıklamasının ardından Davutoğlu ile görüşmek istediği gelen kulis bilgileri arasında.

SONUÇ

Tüm bu son haftadaki ziyaretlerden benim anladığım bölgemiz de özellikle Kafkasya da yeni dengelere doğru yol almaktayız.Pek çok alternatiften en kuvvetlisi olduğunu düşündüğüm ihtimal Azerbaycan'ın Karabağı kendi askeri gücü ile geri almak için sıcak çatışmaya girmesi.

Arzeri askeri hareketliğinin ne durumda olduğu bilgisine her türlü yoldan sahip bulunan tüm bu görüşmeler, ziyaretler trafiğinin tarafları gelişmeleri yönledirmeye ve kendi çıkarlarına göre taraf tutmaya çalışıyorlar.

Yeni dengeler de İran'ın tavrıda tabii ki çok çok önemli. Bu ise bize Humeyninin Başbakanı islam devriminin kurucu kadrosunun önemli ismi ve bir AZERİ olan MUSAVİ ye seçimlerde yönetimin neden verilmediğini daha yi anlatıyor sanırım.

Rusya -Azerbaycan, Rusya - İran ve Rusya - Ermenistan ilişkileri yeniden tanımlanmaya zorlanırken BATI nın ( ABD ve AB ) bu konuda takınacağı tavır ziyaretlerde ki söylemler ve cesaretlendirmelere ne kadar uyumlu olacak hep birlikte izleyip göreceğiz.

Türkiye nin " kerameti kendinden menkul " yönetimi acaba bu yeni ve çok çok sıcak durumlara nasıl reaksiyon verecek , göreceğiz ...


Hiç yorum yok: