23 Aralık 2008 Salı

KRİZ VE TÜRKİYE ' YE ETKİSİ




Bildiğiniz gibi küresel kriz ilk ABD’ de Mortgage ile başladı, devamında bankalara ve sonunda reel sektöre sıçradı. Arkasından da tüm dünyayı sarmalayan devasa bir boyuta ulaştı.

Burada bizi en çok ilgilendiren boyutu Türkiye bunu anlayabildi mi ve hükümet önlem alabildi mi? Gördüğümüz kadarıyla hayır. Anlamış olmadığı bir tarafa, gene küreselcilerin dayatmaları sonucu Imf ile anlaşma ve krizden en çok etkilenecek olan yoksul kesim yerine küreselcilerin Türkiye’de işbirlikçiliğini yapan ve kendilerini de küreselci sanan Tüsiad başta olmak üzere, yabancı sıcak para babaları gibi devletimizi soyan kesimleri rahatlatmaya yönelik önlemler almak üzere olduklarını görüyoruz.

Şu an ülkemizde ki sıcak para miktarı 80 milyar dolar civarında kalmıştır. Bunun kabaca yarısı artık bize ait olmayan borsada, diğer yarısı da “hedge fon” denilen ve hazine bonosu, devlet tahvili gibi kâğıtlarda bulunan paradır. Hükümetin Imf ile anlaşarak piyasaya bol döviz pompalanması sadece bu sıcak paranın yani, hedge fonların zararının azaltılması ve ülkeden daha rahat kaçmasına yarayacaktır.

Türklükle alakaları pek kalmayan, çıkarılan özel yasalarla bedava arsa alarak, üretimden de yavaş yavaş uzaklaşarak, garibanın yaptığı küçük işleri devasa boyutlarda yaparak, yoksul kesimin daha da yoksullaşmasına sebep olan kesimin işine yarayacaktır. Bunlar yıllardan beri dışardan daha düşük faizle aldıkları dövizi yüksek faizle devlete satarak, döviz fiyatlarının düşmesini ve karlarının katlanmasını arzulamaktadırlar. Son krizle dövizin yükselmesi karlarının azalmasına, hatta yok olmasına sebep olduğu için “devleti nasıl söğüşlerim” planlarını hükümete kabul ettirmeye çalışmaktadırlar.

Sayın başbakana bu işlerden çok fazla anlamasak da nacizane tavsiyemiz, ettiği yemine sadık kalmasıdır. Yani 3-5 kişinin değil, Türk Milletinin Başbakanı olduğunu hatırlamasıdır.

Alınması gereken çok basit önlem ise hemen işçi, memur, emekli kesim gibi direk aldığı parayı iç piyasada harcayacak ve resesyonun önüne geçerek piyasaların canlanmasını sağlayacak olan gariban yoksul kesimin maaşlarına (mesela 400–500 YTL. gibi) zam yapılmasıdır. Bu kaynak nereden mi bulunur? Hiçbir şey bilmiyorsanız karşılıksız basın. Enflasyonu mu azdırır diyorsunuz? Onun için de bu yaptığınız zam miktarı kadar yatırım yaparak parayı geri çekin.

Eğer bunu değil de küreselcilerin dayatmalarını yapacak olursanız belki seçimlere kadar idare edersiniz, ama ondan sonra doların 3 liralara kadar çıkmasına engel olamazsınız. Ülkeyi batağa doğru götürmüş olursunuz.

Bilginize.





ztc'ye teşekkürler.

Hiç yorum yok: